Znamenitosti Zanzibarja

Glavna značilnost oz. znamenitost Zanzibarja so seveda številne peščene plaže. Mešanica finega belega peska, palm in zeleno-modrega morja vas bo naravnost očarala. Najlepše so v okolici krajev Kendwa in Nungwi na severu otoka. Obiščete lahko tudi turistično oblegane plaže na JV otoka vse od krajev Pingwe pa do Jambiani. Izposodite si lahko opremo za snorkljanje in potapljanje ter občudujete bogat podmorski svet s številnimi manjšimi koralnimi grebeni.

Pozanimajte se tudi glede Blue safarija. V njem je zajet prevoz z leseno jadrnico do skritih kotičkov in manjših otočkov, potapljanje, plavanje z delfini in številne druge dogodivščine.

Obiščete lahko otok Changuu oz. po angleško Prison Island. Nekoč je bil na otoku zapor za ubežne sužnje, danes pa je rezervat za želve velikanke vrste Aldabra. Lahko jih hranite in božate ter uživate v njihovi družbi.

Otok premore kar nekaj zanimivih podzemnih jam. V nekaterih so tudi podzemna jezera, v katerih lahko plavate.

Vsekakor si vzemite čas za obisk zaščitenega tropskega gozda Jozani Chwaka Bay. Tukaj se živi več vrst manjših opic. Med njimi so najpomembnejše Rdeči kolobusi, saj ne živijo nikjer drugje na svetu. Občudujete lahko več kot 50 vrst metuljev, številne ptice, gozd pa je tudi dom pritlikavega leoparda.

Srečali in spoznavali jih boste na številnih otoških tržnicah. Zagotovo pa morate obiskati katero od številnih farm, da se poučite o njihovi pridelavi. Seveda je govora o začimbah, po katerih je Zanzibar svetovno znan. Več vrst popra, muškatni oreščki, dišeči klinčevec in cimetovec so samo nekatere od njih.

Stone Town – staro mestno jedro Zanzibar City-a skriva številne kotičke in ozke ulice. Na prvi pogled spominja na eno izmed številnih mediteranskih mestnih središč. Obiščete lahko Hišo čudes (House of Wonders oz. Palace of Wonders), kjer domuje muzej kulture svahilija. Zraven nje stoji ostanek gradu oz. Old Fort. Obiščete lahko nekdanjo tržnico sužnjev. Stara ambulanta (Old Dispensary) je odličen primerek ostanka indijske arhitekture. Nekdanja sultanova palača iz 19. stoletja, Peoples Palace Museum prikazuje gosposko življenje takratne aristokracije. Ljubitelji sakralne umetnosti lahko obiščete katedralo sv. Jožefa in anglikansko katedralo, obe zgrajeni konec 19. stoletja. In če se boste sprehajali po zanimivi ulici Kenyatta, boste naleteli na muzej in rojstno hišo najbolj znanega prebivalca Zanzibarja, Farrokha Bulsare oz. svetu bolj poznanega kot Freddie Mercury.