Z izjemo področij na zahodu države (mejna območja z Kongom, Burundijem in Ruando), je potovanje po večini Tanzanije varno. To velja tudi za otočje Zanzibar. Vseeno pa veljajo določena pravila glede varnosti. V večjih mestih lahko občasno pride do političnih demonstracij.

Če na Zanzibar potujete čez Dar-es-Salaam, se morebitnih demonstracij čim bolj izognite. Lokalni taksisti bodo znali poiskati ustrezno pot od letališča do pristanišča. Vstop v državo brez potnega lista ni mogoč. Od datuma izdaje potnega lista mora preteči vsaj 6 mesecev. Pred dopustovanjem na Zanzibarju je obvezno cepljenje proti malariji. Glede drugih cepljenj in tveganj se pred potovanjem posvetujte v najbližji ambulanti za potnike NIJZ.

Počitnikovanje na Zanzibarju (otoka Unguja in Pemba) je za turiste dokaj varno. V izogib nevšečnostim pa na javnih površinah raje ne nosite vrednih predmetov (ure, nakit, ipd …) na vidnih mestih. Enako velja za večje količine gotovine. Potovalno in zdravstveno dokumentacijo kot tudi tujo valuto raje hranite v hotelu oz. namestitvi, kjer bivate.

Na Zanzibarju uporabljajo tanzanijski šiling (TZS). Najraje menjavajo ameriške dolarje in evre. Najboljše tečaje nudijo v uradnih menjalnicah ali na letališču. Izogibajte se pouličnim menjavam denarja, ker običajno nudijo zelo slab menjalni tečaj. Če je možno se na področjih izven naselij sprehajajte v skupinah ali parih.

Republika Slovenija v Tanzaniji nima svojega konzularnega predstavništva. Ob morebitnih težavah lahko uporabite sms storitev »Veleposlanistvo« (nudi ga Ministrstvo za zunanje zadeve). Prav tako se lahko obrnete na konzularni predstavništvi Italije ali Nemčije v Dar-es-Salaamu.

Med Dar-es-Salaamom in Zanzibar City-em vozijo dnevno številni trajekti. Za 75km vožnje po morju potrebujejo približno 3h. Vožnje stanejo 35-80€ na osebo v eno smer.

Obstaja tudi lokalna letalska povezava. Enosmerna vozovnica za 40 minutni polet vas bo stala 35-100€ po osebi.

Za najcenejše prevoze po otoku skrbijo minibusi Daladala. V Zanzibar City-u imajo dve postajni mesti iz katerih vozijo eni na sever in severovzhod otoka, drugi pa na jug in jugovzhod.

Lahko se peljete tudi z taksijem. Pred začetkom vožnje se obvezno dogovorite za tarifo, katera mora biti nižja od splošno navedene pri vozniku. Po domače – potrebno je nekaj pogajanja oz. barantanja. Enako velja za taksi čolne, ki vas vozijo med obalnimi kraji ter do manjših otočkov z lepimi plažami.

V turističnih letoviščih si lahko izposodite tudi kolesa in skuterje. Vozi se sicer po levi strani, večina cest izven glavnega mesta pa je v zelo slabem stanju.

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!